Priberanie na hmotnosti vedie k abnormálnej alebo zníženej citlivosti na inzulín (inzulínovej rezistencie) s počiatočným zvýšením a následným poklesom sekrécie inzulínu. Vzniká diabetes- ochorenie, pri ktorom bez liečby nekontrolovateľne stúpa hladina cukru v krvi. Riziko vzniku

Stres, strava bohatá na rafinované potraviny, pribúdajúci vek a užívanie antibiotík môžu spôsobovať alebo zhoršovať výskyt tráviacich ťažkostí, ako je napríklad nafukovanie, pocit ťažoby v žalúdku, syndróm dráždivého čreva, hnačka či zápcha. Funkčné poruchy tráviace

Cukrovka je choroba látkovej premeny, porucha premieňať a správne v organizme využiť hlavne cukry, ktoré sa potom hromadia v krvi. Príčinou je nedostatok hormónu, ktorý prepravuje glukózu do buniek. Okrem medikamentóznej liečby a pravidelnej aplikácie inzulínu je dôležitá cel

Srdcovo-cievne ochorenia sú najväčším rizikom pre ľudí s diabetom. Ak máte cukrovku 2. typu, má práve vaše srdce zvýšené riziko ochorení. Podľa odhadov umiera na diabetes každých sedem sekúnd jeden človek. Najčastejšou príčinou sú srdcovo-cievne komplikácie, respektíve p

Diabetes mellitus a COVID-19. Správna výživa a pohyb a ich význam pri redukcii rizika a dôsledkov ochorenia Pacienti s diabetom mellitus majú nielen zvýšené riziko infekcií a infekčných ochorení vrátane COVID-19, ale súčasne im hrozí aj ťažší priebeh tohto ochorenia. Kone