Úloha zdravých potravín a správnej výživy pri prevencii civilizačných chorôb Zdravá výživa účinne prispieva k prevencii chorôb srdca a ciev. Naopak systematická preferencia nezdravých potravín zvyšuje riziko nielen kardiovaskulárnych ochorení, ale takisto zvyšuje aj riziko obezity, cukrovky a rakoviny. Zásady správnej výživy a stravovacích návykov sú pri prevencii rôznych druhov civilizačných chorôb podobné. Pokiaľ sa […]
V rámci Svetového dňa bezpečnosti pacientov vyhláseného Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) spustila skupina HARTMANN iniciatívu s cieľom znižovať riziko infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou pod názvom Misia: Prevencia infekcií (M: IP). Spoločne s profesionálnymi zdravotníkmi a svojimi klientmi sa skupina HARTMANN práve vydáva na misiu namierenú na podporu zdravotníckych zariadení a zvyšovanie všeobecného povedomia o […]
Pacientov, ktorých trápi vysoké kardiovaskulárne riziko, každoročne pribúda. Znepokojivé je, že práve neprenosné chronické ochorenia môžu v budúcnosti prekročiť kapacitu zdravotníckeho systému. Na Slovensku stoja srdcovo-cievne ochorenia približne za polovicou všetkých úmrtí. A to je len jeden z mnohých dôvodov, prečo sú prevencia a dôsledná liečba ochorení srdca a ciev také naliehavé. Štrnásty ročník preventívno-edukačnej kampane MOST (Mesiac O Srdcových Témach), […]
Osýpky (lat. Morbilli) patria medzi najnákazlivejšie a najzávažnejšie prenosné ochorenia detského veku. Závažnosť osýpok spočíva najmä v komplikáciách, ako sú zápaly pľúc, priedušiek, uší a centrálneho nervového systému. Postihnuté sú najmä deti do piateho roku veku. Vyvolávateľom ochorenia je vírus osýpok. Pre proces šírenia nákazy je nevyhnutná prítomnosť prameňa pôvodcu nákazy, uskutočnenie prenosu pôvodcu nákazy […]