Diéta pre diabetikov

DIABETES MELLITUS

Hovorí sa, že diabetik, ktorý vie viac, žije najdlhšie. Aj kniha DIÉTA PRE DIABETIKOV kolektívu autorov doc. MUDr. Peter Minárik, PhD., MUDr. Barbora Zoboková a Eva Blaho ponúka diabetikom široké spektrum informácií a nabáda ich, aby sa stali lekármi sami sebe. Cieľom komplexnej liečby cukrovky je umožniť pacientom žiť plnohodnotný aktívny život a vzdelaný diabetik je na najlepšej ceste tento cieľ dosiahnuť. Prinášame vám ukážku z knihy aj s jednoduchými inšpiratívnymi receptami.

 

Dieta pre diabetikov, diabetes
Kniha: Diéta pre diabetikov

Komplexná liečba pacientov s diabetom sa zameriava na tri dôležité oblasti: 1. udržanie najvyššej možnej kvality života (napríklad odstrániť alebo zmierniť subjektívne ťažkosti a udržať sebestačnosť pacientov), 2. udržanie optimálneho stavu metabolizmu (predchádzať akútnym komplikáciám cukrovky, akými sú hypoglykémia a hyperglykémia a v neposlednom rade je jej súčasťou 3. prevencia a liečba komplikácií cukrovky a chronických chorôb (srdcovo-cievnych, neurologických, nádorových).

Medzi základné prostriedky komplexnej liečby diabetu patrí:

  1. Edukácia pacientov – poučovanie, osveta a kontrola dodržiavania životosprávy.
  2. Diabetická diéta – stravovanie, energetický a nutričný plán, primeraná disciplína.
  3. Liečba inzulínom – týka sa iba niektorých pacientov s cukrovkou (je v kompetencii diabetológa).
  4. Liečba liekmi proti cukrovke – tzv. perorálne antidiabetiká (je v kompetencii diabetológa).
  5. Liečba ďalšími liekmi – proti vysokému krvnému tlaku, na zníženie cholesterolu.
  6. Prevencia komplikácií cukrovky – choroby srdca a ciev, neurologické. 

Rozdiely v diéte pri diabete 1. typu a diabete 2. typu.

Rozdiely v diétnom stravovaní oboch typov diabetu nie sú veľké a všeobecné zásady diét neho stravovania sú oboch prípadoch podobné. Rozdielne diétne opatrenia pri diabete 1. a 2. typu a naopak spoločné diétne opatrenia pri obezite bez cukrovky a pri obezite s cukrovkou uvádzame nižšie.

 

vyziva-diabetik
Rozdiely v diéte diabetu 1. a 2. typu

 

Nutričné odporúčania pre diabetikov

Kniha DIÉTA PRE DIABETIKOV je určená pre široký okruh čitateľov, ktorí buď už majú  stanovenú diagnózu cukrovky, alebo sú týmto ochorením ohrození, prípadne majú diabetes ich blízki príbuzní. Zásady zvládania diabetu vychádzajú z odborných odporúčaní a vo všeobecnej rovine uvádzajú, aký má mať diabetik príjem energie („kalórií“) a dôležitých živín (bielkoviny, sacharidy a cukry, tuky a jednotlivé mastné kyseliny, vláknina, cholesterol, sodík, alkohol a tiež vitamíny, minerálne látky a pitný režim). Rôzni pacienti s cukrovkou majú spravidla rozdielne nároky na príjem energie a základných živín (bielkoviny, sacharidy, tuky). Tieto rozdiely vyplývajú z celého komplexu faktorov, ktoré ovplyvňujú racionálne a nutrične vyvážené stravovanie diabetikov (pohlavie, vek, pohyb a telesná aktivita, dedičné faktory, metabolizmus, telesná hmotnosť, ďalšie ochorenia a komplikácie diabetu – napríklad chronické ochorenia obličiek). Medzi významné faktory s vplyvom na stravovanie a výživu diabetikov patrí najmä telesná hmotnosť a fakt, či diabetik trpí alebo netrpí nadváhou, resp. obezitou. Pacienti s diabetom 2. typu majú väčšinou obezitu a metabolický syndróm a vyžadujú preto redukčný stravovací režim. Nutričné odporúčania pre diabetikov uvádza Tabuľka 13.

Nutričné odporúčanie pre diabetikov
Nutričné odporúčanie pre diabetikov

 

Hlavné nutričné parametre diabetickej diéty

Bielkoviny. Denný príjem bielkovín sa odporúča 0,8 – 1,1 g/l kg ideálnej hmotnosti pacienta. Denný príjem bielkovín je medzi 10 – 20 % z celkového denného príjmu energie a pri redukčných diétach tvorí až 25 % z celkového denného príjmu energie. Pri incipidentných alebo manifestných nefropatiách (poruchách obličiek) je príjem bielkovín znížený na 0,7 – 0,9 g/l kg ideálnej telesnej hmotnosti. Pri renálnej insuficiencii (zlyhávaní obličiek) je príjem ešte nižší, nie však pod 0,6 g/l kg ideálnej telesnej hmotnosti, t. j. príjem by nemal byť nižší než 40 g/deň. V opačnom prípade hrozí malnutrícia (podvýživa). Odporúčaný denný príjem bielkovín pre dospelých býva 1,0 g/l kg ideálnej telesnej hmotnosti a s výnimkou diabetikov s poruchou obličkových funkcií nie je znižovanie príjmu bielkovín opodstatnené.

 

Sacharidy. V diabetických redukčných diétach tvoria sacharidy 50 % z celkového denného príjmu energie. Sacharidy sú zastúpené predovšetkým komplexnými polysacharidmi s obsahom vlákniny (celozrnný chlieb a pečivo, celozrnné cestoviny, naturálna ryža, zemiaky). Jednoduché sacharidy (monosacharidy, disacharidy) v ovocí, zelenine a mliečnych výrobkoch sa ľahko obmedzujú v rámci odporúčaných hodnôt. Cukor, med, cukrárske výrobky a sladkosti sa zo stravy vylučujú úplne. Minimálny denný príjem sacharidov pri prísnych redukčných diétach (VLCD) je 30 g, čo bráni adaptácii na znížený príjem potravy a vzniku rezistencie na redukčný režim, kedy pacient nechudne ani pri zníženom energetickom príjme.

 

Tuky. Tuky majú najväčšiu energetickú denzitu (38 kj, 9 kcal v 1 g) spomedzi základných živín: bielkoviny (17 kj, 4 kcal v 1 g) a sacharidy (17 kj, 4 kcal v 1 g). Celkový denný príjem tukov sa preto limituje na 25 – 30 % z celkového denného príjmu energie (maximálne 30 %). Optimálne zloženie tuku má 1/3 nasýtených mastných kyselín, 1/3 mononasýtených mastných kyselín a 1/3 polynasýtených mastných kyselín. To sa dá zabezpečiť uprednostnením rastlinných olejov a rastlinných nátierkových tukov správneho zloženia na úkor živočíšnych tukov (maslo, masť) a výberom netučných a nízkotučných potravín. Transmastné kyseliny (TFA) vznikajú stužovaním rastlinných olejov a pre ich výnimočnú škodlivosť by ich obsah v strave nemal byť vyšší ako 1 % z celkového denného príjmu energie. Celkový denný príjem cholesterolu by mal byť pod 300 mg.

 Zmeny životosprávy sú významnou súčasťou liečby diabetu

Diabetes je chronické ochorenie vyžadujúce komplexnú, koordinovanú a kontinuálnu zdravotnú starostlivosť. Úsilie zdravotníkov sa zameriava nielen na kontrolu glykémie, ale takisto aj na prevenciu akútnych komplikácií a znižovanie neskorých rizík a následkov cukrovky. Optimalizácia životosprávy pacientov s diabetom je prirodzenou súčasťou komplexnej liečebnej starostlivosti diabetikov, a to vo všetkých fázach choroby. Vzdelávanie a podpora pacientov s cukrovkou o vhodnom stravovaní, fyzických aktivitách, optimálnej telesnej hmotnosti a pozitívnych zmenách v celkovom životnom štýle sú významné preto, aby sa dobre informovaní pacienti mohli správne rozhodnúť pri zavádzaní dlhodobo udržateľných opatrení do svojej životosprávy a svoje správanie zmenili v prospech kontroly a liečby diabetu i prípadných chronických ochorení.

Zmeny životného štýlu majú pre účinnú liečbu cukrovky nenahraditeľný význam. Modifikácie v životospráve by mali byť individuálne upravené pre jednotlivých pacientov s diabetom tak, aby sa prispôsobili realistickým a dlhodobo udržateľným liečebným cieľom. Vychádza sa pritom predovšetkým z objektívnych možností a reálnych potrieb jednotlivých pacientov, ale do istej miery aj z ich subjektívnych želaní a očakávaní.

Plánovanie zmien v životospráve vždy zahŕňa tri základné piliere:

  • diétne stravovanie,
  • telesné a pohybové aktivity,
  • kontrolu telesnej hmotnosti.

Hustá baklažánová polievka

 8 porcií á 250 ml

Jedna porcia obsahuje: 548 kJ, 130 kcal, 6 g B, 5 g T, 17 g S, 2 SJ

 

Suroviny:

1 baklažán, 3 paradajky, 3 strúčiky cesnaku, 1 pór, 1 petržlen, 2 mrkvy, 200 g uvarenej malej bielej fazule, 2 polievkové lyžice olúpaných mandlí, 2 polievkové lyžice olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena, citrónová šťava, soľ, mletá červená paprika, mleté čierne korenie, saturejka

 

Husta baklazanova polievka, diabetes
Baklažánová polievka

Postup:

  1. Baklažán pokrájame na menšie kocky a osolíme. Necháme asia 15 minút odstáť a potom prepláchneme. Položíme ho na plech vystlaný papierom na pečenie, pridáme paradajky prekrojené na polovicu a cesnak. Pečieme asi 20 minút.
  2. Mrkvu a pór nakrájame na kolieska. V hrnci rozohrejeme olej a osmažíme ich. Pridáme koreniny a fazuľu. Zalejeme asi litrom vody. Varíme 20 minút alebo kým nebude mrkva mäkká.
  3. Upečenú zeleninu necháme mierne vychladnúť. Baklažán môžeme ošúpať. Potom ho spolu s paradajkami a popučeným cesnakom pridáme do polievky. Krátko povaríme a podľa potreby dochutíme. Podávame posypané nahrubo podrvenými mandľami.

 

Králičí perkelt

4 porcie á 250 g

Jedna porcia obsahuje: 904 kJ, 218 kcal, 25 g B, 9 g T, 13 g S, 1 SJ

Suroviny:

4 králičie stehná, 2 mrkvy, 1 petržlen, 1 paštrnák, 250 g lúpaných paradajok, 2 strúčiky cesnaku, 2 polievkové lyžice olivového alebo repkového oleja lisovaného za studena, soľ, čerstvá alebo sušená bazalka, citrónová šťava

 

Zajaci perkelt diabetes
Zajačí perkelt

Postup:

  1. Zeleninu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. V hrnci zohrejeme olivový olej. Orestujeme na ňom zeleninu, pridáme paradajky a cesnak pokrájaný na plátky.
  2. Mäso umyjeme a položíme na zeleninu. Zalejeme vodou, aby bolo mäso zakryté a varíme domäkka približne hodinu.
  3. Mäkké mäso vyberieme, pridáme bazalku a rozmixujeme na hladký krém. Podľa potreby dolejeme vodu. Dochutíme soľou a citrónovou šťavou. Podávame s celozrnnými haluškami.

 

 

 

Súvisiace články

vyziva-deti

Zdravie nepochybne patrí k hodnotám, ktoré si najviac vážime, ale najmenej chránime. Detský organizmus je veľmi krehký a zraniteľný. Imuni

obezita-diabetes

DIABETES A OBEZITA Lekári čoraz častejšie poukazujú na to, že žijeme v obezogénnom prostredí a udržanie „normálnej“ telesnej hmotno

traviace-problemy

Stres, strava bohatá na rafinované potraviny, pribúdajúci vek a užívanie antibiotík môžu spôsobovať alebo zhoršovať výskyt tráviacich

diabetes

„Ľudské telo je komponované na pohyb, ale my si ho odopierame,“ hovorí v súvislosti so zdravým životným štýlom o dôležitom faktore pre

obezita-cukrovka

Priberanie na hmotnosti vedie k abnormálnej alebo zníženej citlivosti na inzulín (inzulínovej rezistencie) s počiatočným zvýšením a násled

diabeticka retinopatia

DIABETES  MELLITUS [caption id="attachment_1176" align="alignleft" width="248"] PhDr. MUDr. Kristína Horkovičová, PhD., MPHKlinika oftalmoló