Priberanie na hmotnosti vedie k abnormálnej alebo zníženej citlivosti na inzulín (inzulínovej rezistencie) s počiatočným zvýšením a následným poklesom sekrécie inzulínu. Vzniká diabetes- ochorenie, pri ktorom bez liečby nekontrolovateľne stúpa hladina cukru v krvi.

Riziko vzniku diabetu majú päťnásobne zvýšené ľudia s BMI viac ako 25, ale až 28-násobné tí pacienti, ktorí majú BMI viac ako 30, oproti ľuďom s BMI 21. „Hromadenie tuku v tele vedie jednak k rozvoju inzulínovej rezistencie a jednak aj k rozvoju zápalu a v pakrease k porušeniu produkcie inzulínu., čo vedie k rozvoju diabetu 2. typu a následne k rozvoju kardio-metabolického rizika a vzniku ochorení srdca a ciev,“ vysvetľuje MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD. Pacienti s diabetom majú kardiovaskulárne riziko štyri- až osemkrát častejšie, ťažšie sa liečia a v porovnaní s populáciou bez diabetu majú aj horšiu prognózu. Asi polovica pacientov má už pri prvom diagnostikovaní cukrovky druhého typu srdcovo-cievne komplikácie. „Cukrovka a obezita sú ako dve spojené nádoby. Podľa literatúry má viac ako 80 % pacientov s novodiagnostikovanou cukrovkou zvýšenú hmotnosť, pričom viac ako 40 % má obezitu. Na Slovensku je podľa nedávnej štúdie DiaSTATUS podiel obezity ešte vyšší a presahuje 60 %. Zatiaľ čo nadváha zvyšuje riziko cukrovky tri- až päťnásobne, obezita toto riziko zvyšuje sedem- až 28-krát, pričom riziko je vyššie, ak ide o tzv. centrálny typ obezity, keď sa tuk hromadí najmä v oblasti trupu, brucha a vnútrobrušnej oblasti. Mali by sme preto poznať svoje hodnoty indexu telesnej hmotnosti (tzv. BMI), ale aj obvodu pása. Preventívne vyšetrenia by sa mali pravidelne robiť všetkým obéznym pacientom v ročných intervaloch. Prírastok telesnej hmotnosti riziko zvyšuje a naopak, redukcia telesnej hmotnosti riziko významne znižuje. Viac sa hýbať a menej jesť sa určite oplatí,“ hovorí MUDr. Emil Martinka, PhD., primár Diabetologického oddelenia, NEDÚ.

MUDr. Emil Martinka, PhD., primár Diabetologického oddelenia, NEDÚ.
MUDr. Emil Martinka, PhD., primár Diabetologického oddelenia, NEDÚ.

Cukrovka skracuje život

Na Slovensku v súčasnosti žije asi 400 000 obyvateľov s diabetom, ďalších asi 100 000 obyvateľov má prediabetický rizikový syndróm. Celkovú predpokladanú dĺžku života majú diabetici skrátenú o štvrtinu, v skupine 40- až 60-ročných môže dokonca klesnúť až o 30 či 40 percent. Diabetes mellitus je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby a tiež amputácií na dolných končatinách. Veľmi vážna je hrozba srdcovo-cievnych ochorení.

Pre rozvoj diabetu 2. typu v prípade osôb s nadhmotnosťou alebo obezitou je charakteristické postupné zhoršovanie hospodárenia organizmu s glukózou – cukrom v krvi, v priebehu mnohých rokov (prediabetes). Priberanie na hmotnosti vedie k abnormálnej alebo zníženej citlivosti na inzulín (inzulínovej rezistencii), s počiatočným zvýšením a následným poklesom sekrécie inzulínu.  Telo nedokáže na inzulín dostatočne reagovať. Inzulínu je dostatok, ale má znížený účinok na svaly, tukové tkanivo, a pečeň, ktoré sú na tento hormón menej citlivé. Hladina cukru v krvi teda zostáva vysoká a pankreas reaguje tým, že produkuje ďalší, nadbytočný inzulín. Tento patologický stav má tiež vplyv na metabolizmus tukov. Keď v krvi koluje veľké množstvo glukózy, telo nemá potrebu využívať tuk ako alternatívny zdroj energie. Preto tuk prijatý v potrave nespotrebuje a rovno ho ukladá do zásob. Problémom sú aj poruchy sekrécie inzulínu, ktoré nastupujú u obéznych ľudí skôr a často sprevádzajú poruchu glukózovej tolerancie (organizmus nedokáže spracovať prijatý cukor a udržať hladinu glukózy v krvi v normále); a problém pravdepodobne spôsobujú tiež látky produkované tukovým tkanivom. „Tukové tkanivo, predovšetkým dysfunkčné tukové tkanivo na miestach, kde normálne nemá byť, teda spomínaný viscerálny tuk, je hormonálne aktívny. V takomto tkanive prebieha chronický zápal, a narúša sa inzulínová rezistencia. Za to všetko môžu tzv. adypocyty, tukové bunky, o ktorých sa v minulosti predpokladalo, že len zhromažďujú energiu, avšak dnes vieme, že produkujú rôzne látky zasahujúce do procesu aterosklerózy, do porúch metabolizmu tukov, majú vplyv na rozvoj diabetu 2. typu a artériovej hypertenzie,“ dôvodí doktorka Fábryová.

MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD
MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD

Približne polovica ľudí s cukrovkou má obezitu

K vzniku cukrovky môže výrazne prispieť nesprávny životný štýl. Medzi jej príznaky patria neustály smäd, nadmerné močenie, celková vyčerpanosť, poruchy ostrosti zraku, pocit brnenia či pálenia v končatinách, opakujúce sa kožné alebo pohlavné infekcie, ale aj pomalé hojenie rán či schudnutie bez známej príčiny. „Obezita nie je len rizikom pre srdce a cievy, ale je spojená aj s rizikom vzniku demencií, depresií či onkologických ochorení, čo väčšina populácie ani nevie,“ hovorí odborníčka na diabetes a poruchy látkovej premeny.

Ako na cukrovku?

Predovšetkým zdravším životným štýlom. Práve tak by sa dalo zabrániť až polovici prípadov diabetu 2. typu. Jednou z kľúčových úloh je minimalizovať príjem stolového cukru a nahradiť priemyselné potraviny s pridaným cukrom zdravším ovocím a zeleninou, a sladené nápoje čistou vodou. Stolový cukor (chemicky sacharóza) patrí medzi sacharidy. Je to „potravina“ využívaná ako sladidlo, ktorá však obsahuje iba kalórie. Nielenže nedodáva organizmu žiadne živiny ani vitamíny, ale ešte aj priamo zvyšuje riziko viacerých civilizačných ochorení. Za nevhodné potraviny možno považovať najmä cukrom (sacharózou) sladené nápoje (0,5 litra kolového nápoja obsahuje približne 50 g sacharózy, teda 25 kociek cukru do kávy!), cukrárenské výrobky, koláče, keksy, sladkosti, instantné či tzv. energetické nápoje.

Ak sa zredukuje príjem cukru v strave v kombinácii so zdravšou stravou, riziko cukrovky 2. typu sa môže výrazne znížiť.

  • Namiesto ovocných džúsov a sladených bublinkových nápojov pite čistú vodu. Neprisládzajte si kávu.
  • Každý deň zjedzte aspoň tri porcie zeleniny. Vyberajte si zelenú listovú zeleninu ako zelený šalát, špenát a rukolu.
  • Denne si dajte aspoň tri kusy ovocia. Vyberajte si menej sladké druhy.
  • Ak máte chuť na maškrtu, dajte si kúsok ovocia lebo pár orieškov.
  • Zredukujte svoj denný príjem alkoholu na minimum, prípadne alkohol úplne vynechajte. Obsahuje veľké množstvo cukru.
  • Jedzte chudé biele mäso, ryby a morské plody namiesto červeného mäsa, údenín a priemyselne spracovaných mäsových výrobkov. Takmer všetky obsahujú pridaný cukor.
  • Namiesto čokoládovej nátierky či džemu na chlieb zvoľte radšej arašidové maslo. Toto jedlo aj deťom doprajte len výnimočne.
  • Celozrnný chlieb namiesto bieleho pečiva, celozrnné cestoviny namiesto bielych a hnedá ryža namiesto bielej. Voľte jedlá s nižším glykemickým indexom a nahraďte „rýchle cukry“, ktoré spôsobujú inzulínovú rezistenciu, zložitými sacharidmi.
  • Vyberajte si nenasýtené tuky (olivový, kukuričný či slnečnicový olej) namiesto nasýtených tukov (maslo, masť, kokosový, palmový olej.)

(red)

Foto na titulke: Shutterstock

Súvisiace články

doc. Donicova

Diabetologička doc. MUDr. Viera Doničová, PhD., MBA sa v Internej a diabetologickej ambulancii v Košiciach venuje liečbe diabetu a metabolick

traviace-problemy

Stres, strava bohatá na rafinované potraviny, pribúdajúci vek a užívanie antibiotík môžu spôsobovať alebo zhoršovať výskyt tráviacich

DIAŠLABIKÁR Diabetes prvého typu je zdravotné postihnutie, ktoré nepôsobí len na detského pacienta a na jeho rodičov, ale mení i celú š

Trpíte pocitom ťažkých, unavených nôh, kŕčmi v lýtkach, pálením či bolesťami v dolných končatinách? Možno vás ešte netrápia roz

dia-strava

Cukrovka je choroba látkovej premeny, porucha premieňať a správne v organizme využiť hlavne cukry, ktoré sa potom hromadia v krvi. Príčinou

diabetes

„Ľudské telo je komponované na pohyb, ale my si ho odopierame,“ hovorí v súvislosti so zdravým životným štýlom o dôležitom faktore pre