V rámci Svetového dňa bezpečnosti pacientov vyhláseného Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) spustila skupina HARTMANN iniciatívu s cieľom znižovať riziko infekcií spojených so zdravotnou starostlivosťou pod názvom Misia: Prevencia infekcií (M: IP). Spoločne s profesionálnymi zdravotníkmi a svojimi klientmi sa skupina HARTMANN práve vydáva na misiu namierenú na podporu zdravotníckych zariadení a zvyšovanie všeobecného povedomia o […]
Úloha zdravých potravín a správnej výživy pri prevencii civilizačných chorôb Zdravá výživa účinne prispieva k prevencii chorôb srdca a ciev. Naopak systematická preferencia nezdravých potravín zvyšuje riziko nielen kardiovaskulárnych ochorení, ale takisto zvyšuje aj riziko obezity, cukrovky a rakoviny. Zásady správnej výživy a stravovacích návykov sú pri prevencii rôznych druhov civilizačných chorôb podobné. Pokiaľ sa […]
Diabetes mellitus a COVID-19. Správna výživa a pohyb a ich význam pri redukcii rizika a dôsledkov ochorenia Pacienti s diabetom mellitus majú nielen zvýšené riziko infekcií a infekčných ochorení vrátane COVID-19, ale súčasne im hrozí aj ťažší priebeh tohto ochorenia. Konečné riziko závisí od veku, sprievodných chronických ochorení, ale aj od stavu glykemickej kontroly či imunitného systému. Má […]
Človek s dobre fungujúcou imunitou má väčšie šance, že aj také ochorenie, akým je COVID-19, zvládne bez komplikácií. Preto mladí ľudia zvyčajne prekonajú ochorenie lepšie. Riziko, že infekcia koronavírusom bude mať ťažký priebeh, majú ľudia s respiračnými ochoreniami. Ako podporiť imunitu v čase pandémie? Odpovedá imunologička a alergologička MUDr. Katarína Bergendiová, PhD., primárka ImunoVital Centra v Bratislave. […]