Viete, v akom stave je vaša pečeň?

CHOROBY PEČENE

Keď diéta nezaberá, je to demotivujúce. Príčinou neúspechu však môže byť napríklad aj bezpríznaková stukovatená pečeň. Okrem toho, že nebolí, čoraz častejšie sa týka aj mladšej generácie.

Rozhodli ste sa zmeniť svoj životný štýl, držíte sa svojich plánov a cieľov, možno sa svoj zámer stratiť prebytočné kilá konzultujete nielen s trénerom, ale aj lekárom. Stáva sa však, že niektorí bojujú so svojím telom, motiváciou, napriek snahe sa im nedarí. Aby bol akýkoľvek diétny program účinný a mal zmysel, musíme sa pozrieť na to, ako je na tom naše telo zvnútra. Ako funguje pečeň. Pred diétou sa najskôr uistite, v akom stave je vaša pečeň, radí lekárka.

Prečo je pred začatím diétneho programu také dôležité? „Keď chceme, aby naše telo správne fungovalo, aby sme dobre vyzerali a rovnako dobre sa cítili, je veľmi dôležité začať zvnútra. Žiadna návšteva kozmetičky, ani najkvalitnejšia pleťová maska nedokáže vyčarovať krásnu pokožku, pokiaľ nebudeme mať pečeň – najdôležitejší očistný orgán v poriadku,“ uvádza všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová.

Pečeň by sme podľa lekárky mohli prirovnať k veľkej zložitej továrni, v ktorej sa na jednotlivých úsekoch intenzívne a nepretržito pracuje. „Všetky práce sú rovnako dôležité a nenahraditeľné, ak však nebude všade čistota a poriadok, výsledný efekt nebude uspokojivý. Musíme teda zabezpečiť čisté, zdravé a nepoškodené priestory, ich dostatočné upratovanie a udržiavanie kvalitnými prostriedkami, funkčnú čističku a len v takom prípade sa nám investícia vráti v podobe dokonale fungujúceho systému a bezchybných výsledných produktov,“ pokračuje ďalej doktorka Diana Baranová.

Rovnako funguje aj samotná pečeň. Podľa doktorky Baranovej len v zdravých a nepoškodených bunkách (hepatocytoch), ktoré sú v dobrom stave, môžu správne prebiehať procesy nevyhnutné pre fungovanie celého orgánu a následne organizmu. „Pečeň je v brušnej dutine akýmsi nadradeným orgánom, a to nielen anatomickým umiestnením, veľkosťou, ale aj zodpovednosťou za množstvo prebiehajúcich funkcií. Pečeň má svoj vlastný tráviaci a imunitný systém, endokrinné, exokrinné a mnohé ďalšie funkcie, ktorých porucha sa premietne na rôznych úrovniach fungovania celého organizmu. A práve preto je dôležité začať ,upratovať´ práve tu,“ hovorí všeobecná lekárka.

Keď pečeň volá o pomoc…

Lekárka upozorňuje, že neraz človek ani netuší, že signály, ktoré nám telo vysiela o tom, že niečo nie je v poriadku, sú vlastne volaním pečene o pomoc. „Veľmi častým ochorením, respektíve dôvodom porúch funkcie pečene, nielen v našich končinách, je nealkoholová steatóza pečene – stukovatenie pečeňových buniek. Nahromadenie tuku môže mať za následok poruchu funkcie tohto dôležitého orgánu,“ konkretizuje doktorka Baranová.

Dá sa vôbec spozorovať, že máme pečeň zanesenú tukom? „V úvodných fázach prebieha choroba obvykle skryto a bez viditeľných príznakov. Postupne príznaky, ktoré upozorňujú na problém s pečeňou, môžu byť len nešpecifické a minimálne – celková únava, malátnosť, nevýkonnosť, svalová slabosť, tráviace ťažkosti, ako nafukovanie, plynatosť, kŕče, bolesti brucha alebo tlak prevažne pod pravým rebrovým oblúkom, príp. v nadbruší, ďalej pocit ťažoby, plnosti, nevoľnosť, poruchy vyprázdňovania,“ vymenúva lekárka problémy, ktoré signalizujú poruchy pečene.

A kedy už bije pečeň na poplach? „Ak sa pridružia kožné problémy, poruchy imunitného systému, hormonálna nerovnováha, opuchy, je najvyšší čas nielen sa zamyslieť, ale aj konať,“ varuje MUDr. Diana Baranová.

Najčastejšou príčinou steatózy je podľa nej práve výsledok „blahobytného“ spôsobu života, sprevádzaný nedostatkom pohybovej aktivity a nadmerným prísunom cukru a tučných, mastných, ťažkých jedál s vysokým obsahom tuku. Skrátka, celkovo zlá a nesprávna životospráva. „Rizikový faktor predstavuje obezita, cukrovka, poruchy metabolizmu tukov, typický pacient s metabolickým syndrómom alebo syndrómom X. Diagnostikujeme ho vtedy, ak osoba spĺňa tri a viac z nasledujúcich podmienok: centrálna alebo brušná obezita, vysoký krvný tlak, vysoká hladina cukru v krvi, vysoká hladina triacylglycerolov a nízka hladina HDL cholesterolu,“ vyratúva doktorka Diana Baranová možné rizikové faktory.

Steatóza však môže vzniknúť aj ako sekundárna choroba. Môže ju aj niektoré vonkajšie faktory. „Sekundárne môže steatóza vzniknúť ako následok nejakej choroby alebo napríklad vplyvom niektorých liekov, ako sú analgetiká, anaboliká, nesteroidné antiflogistiká, antiepileptiká, ale aj toxických látok, akými sú organické rozpúšťadlá alebo ťažké kovy, alkohol nevynímajúc. V menšom meradle sa môže vyskytnúť tiež pri náhlom a drastickom úbytku váhy, čo spôsobuje masívnu mobilizáciu tukových zásob z oblasti brucha či podkožia, ktorý sa následne musí spracovať v pečeni,“ opisuje riziká, ktoré zvyšujú ochorenie MUDr. Diana Baranová.

Na slovíčko o zdravej strave. Pečeň sa nám poďakuje

Je jasné, že nezdravým životným štýlom svojmu telu nepomôžeme. Skôr naopak. A rovnako je to i s pečeňou. „Alfou a omegou pri snahe o udržanie zdravia pečene a v konečnom dôsledku zdravia celého organizmu je pestrá a vyvážená strava s dostatkom čerstvej zeleniny a ovocia, zdravých tukov a vlákniny, spojená s pravidelnou fyzickou aktivitou a redukciou telesnej hmotnosti. Ak však chceme naštartovať regeneračné procesy, nemali by sme zabúdať, že niektoré jedlá a nápoje by sme mali úplne vynechať alebo aspoň výrazne obmedziť,“ zdôrazňuje doktorka Baranová. Ide najmä o potraviny s vysokým obsahom tuku, cukru a soli. Vyprážané jedlá, jedlá rýchleho občerstvenia s nedostatočnou výživovou hodnotou, či málo tepelne upravené potraviny nie sú rozhodne vhodnou voľbou. Taktiež konzumáciu alkoholu by sme mali zredukovať skutočne na minimum. Netreba zabúdať ani na pitný režim. „Dôležitý je aj prísun tekutín. Najideálnejšia je čistá voda, bylinkové čaje, v menšej miere aj zriedené ovocné či zeleninové šťavy,“ pokračuje MUDr. Diana Baranová.

Ak už aj vieme, čo na tanier patrí, netreba podceniť ani prípravu jedál. Rovnaký názor ma aj lekárka, podľa ktorej je najideálnejšie pripravovať pokrmy len varením alebo dusením v pare, prípadne s pridaním malého množstva tuku.

Ak pacient trpí poruchou pečene, musí pozorne zvážiť, ktorú potravinu môže skonzumovať, a vyvarovať sa tým, ktoré mu škodia. Zároveň je takéto nastavenie vhodné pre všetkých, ktorí si chcú svoju pečeň udržať „fit“. „Medzi najvhodnejšie potraviny, ktoré dlhodobo odporúčam konzumovať pacientom s poruchami pečene, aj tým, ktorí si chcú udržať zdravú pečeň, patria nízkotučné mliečne výrobky ako tvaroh, jogurty, kvalitné chudé hydinové či králičie mäso a ryby, ovocie, zelenina, zdravé tuky, napríklad olivový olej. Naopak, neodporúčam konzumáciu potravín s obsahom nezdravých tukov ako slanina, údeniny, tučné mäso, syry a smotanové mliečne výrobky, a tiež vajcia, majonéza, ostré koreniny a samozrejme sladené nápoje. Zároveň je potrebné vylúčiť pôsobenie toxických látok na pečeň, ako sú napríklad nevhodné lieky a alkohol,“ hovorí doktorka Baranová.

STEATÓZA PEČENE JE ZVRATNÁ, ALE…

Ako uvádza doktorka Baranová, steatóza – stukovatenie pečene je reverzibilný proces. Správnym prístupom, režimovými opatreniami a liečbou sa dá zvrátiť a pečeň nezostane trvalo poškodená. Ak však vplyv negatívnych faktorov ako konzumácia nezdravej stravy či alkoholu pretrváva, postupne nastávajú v tkanive pečene nezvratné zmeny. Hrozí, že sa rozvinie agresívnejšia forma, ktorou je nealkoholová steatohepatitída, čo je stukovatenie pečene spojené so zápalom. To vedie k fibróze a v asi 25 % prípadov môže smerovať k cirhóze pečene s následnými vážnymi komplikáciami vrátane rakoviny pečene.

Nealkoholová steatohepatitída

Aj v našich podmienkach sa používa skratka NASH z anglického Non-alcoholic steatohepatitis. O NASH ide vtedy, ak pri histologickom vyšetrení je viac ako 5 % pečene postihnutých stukovatením a pečeň vykazuje znaky zápalu a poškodenia buniek. V pečeni pri NASH môže, ale takisto aj nemusí byť prítomná fibróza. Fibróza pečene je poškodenie pečene, ktoré sa vyznačuje tvorbou veľkého množstva väzivového, jazvového tkaniva v pečeni. Dochádza k nej vtedy, keď sa pečeň pokúša opraviť a nahradiť poškodené bunky. Existuje viacero stavov, ktoré môžu poškodiť pečeň. Väčšinou k fibróze dochádza pri chronických zápalových chorobách pečene. Fibróza pečene nebolí a nespôsobuje žiadne ťažkosti. Závažné formy jazvenia však môžu viesť k uzlovej prestavbe pečene, t. j. k cirhóze pečene, ktorá môže spôsobiť neraz aj veľmi závažné klinické príznaky.

Esenciálne fosfolipidy pôsobia na niekoľkých úrovniach

Regenerácia pečene je dôležitá aj podľa všeobecnej lekárky. Ako konkrétne môžu pri regenerácií pečene pomôcť fosfolipidy?  Funkcia pečene je podľa všeobecnej lekárky priamo naviazaná na vonkajší obal, tzv. membránu jej buniek (hepatocytov), ktorá je zložená z dvojvrstvy fosfolipidov. Z nich má najvyššie zastúpenie fosfatidylcholín. Práve membrána pečeňovej bunky je miestom prvotného pôsobenia esenciálnych fosfolipidov (EPL), ktoré ako svoju hlavnú zložku obsahujú vysoko purifikovaný extrakt molekúl polyenyl-fosfatidylcholínu zo sóje,“ vysvetľuje doktorka Baranová.

Esenciálne fosfolipidy podľa nej pôsobia v pečeni viacerými mechanizmami a na viacerých úrovniach. „Medzi najdôležitejšie takéto mechanizmy patria obnova pôvodnej, fyziologickej stavby bunkových membrán tým, že sa do nich v nezmenenej forme zabudujú, a tým priamo spôsobia zmeny v ich lipidovom zložení a následné zvýšenie fluidity, t. j. uvoľnenie hustoty týchto membrán,“ opisuje prvú úroveň doktorka Baranová.

V dôsledku toho nastáva urýchlenie látkovej výmeny, ktorá na nich prebieha a je základným predpokladom správneho fungovania pečeňovej bunky. Vďaka náprave stavby membrán „esenciálne fosfolipidy pôsobia proti negatívnym účinkom zvýšenej hladiny vnútrobunkového cholesterolu, ktorá je pre pacientov so steatózou typická. V pečeni postihnutej steatózou býva utlmená tzv. beta oxidácia mastných kyselín, čo prispieva k poškodzovaniu pečeňových buniek,“ vyratúva lekárka a zároveň dodáva, že esenciálne fosfolipidy sú schopné betaoxidáciu znovu zvýšiť. Taktiež potvrdzuje, že efekt podávania tzv. esenciálnych fosfolipidov pacientom s chorobami pečene je predmetom niekoľkých desiatok štúdií už takmer 35 rokov. „Za túto dobu sa podarilo spoľahlivo preukázať ich účinnosť a zároveň neboli pozorované žiadne nežiaduce toxické účinky ich podávania. Pri pravidelnom užívaní pacienti zaznamenali nielen ústup klinických prejavov, ale zlepšenie bolo pozorovateľné aj pri ultrazvukovom a CT vyšetrení a došlo aj k pozitívnym zmenám v pečeňových testoch a histologických nálezoch. Odporúča sa užívať aspoň 1 800 mg denne počas jedného až troch mesiacov,“ uzatvára všeobecná lekárka pre dospelých MUDr. Diana Baranová.

Kde hľadať fosfolipidy?

Voľnopredajný liek Essentiale® 300 mg obsahuje esenciálne (základné) fosfolipidy, ktoré sú takmer identické s fosfolipidmi membrán pečeňových buniek. Pri pečeňových ochoreniach, pri ktorých dochádza k poruche látkovej premeny pečeňovej bunky, dokážu hepatocyty takto podané fosfolipidy prednostne využiť a zabudovať do svojej bunkovej membrány. Tým prispievajú k obnove štruktúry a funkcií pečeňových buniek.  Vďaka tomu následne dochádza k urýchľovaniu regenerácie pečeňových buniek, úprave rovnováhy krvných tukov a stabilizácii žlče.

 

Príbeh pacientky

Lucia má tridsať rokov, malé deti a steatózu pečene. Naozaj primladý vek na diagnózu, ktorú si zvyčajne spájame s vyšším vekom a, priznajme si, najmä priveľmi „blahobytným“ životným štýlom. Kedy namiesto dostatku pohybu a vyváženej stravy „doprajeme“ svojmu organizmu najmä priveľmi kalorickú stravu a takmer žiaden pohyb.

„Na to, že mám steatózu, sa prišlo náhodou, pri preventívnej prehliadke. Mala som vysoký krvný tlak, obezitu a pani doktorka ma na základe výsledkov vyšetrenia poslala aj na ultrazvuk brucha. Potvrdilo sa, že mám steatózu. Vôbec som to netušila, hoci, samozrejme, že môj životný štýl ani zďaleka nie je ideálny, som si uvedomovala,“ konštatuje mladá žena. Na odporúčanie lekárky Lucia radikálne zmenila stravovanie. „Priznávam, dovtedy som bežne na raňajky konzumovala chlebík vo vajíčku, často sme jedli vyprážané jedlá. Zle sme sa stravovali celá rodina. Potom, na odporúčanie pani doktorky Baranovej, som stravovanie radikálne zmenila. Vynechali sme olej, úplne som prestala piť sladené kolové nápoje, zaradila som napríklad sójové mlieko, jedli sme veľa zeleniny. Môj zdravotný stav sa začal meniť a odrazilo sa to aj na váhe. Za tri mesiace som schudla 11 kg. Ako si nastaviť jedálniček mi pomohla kamarátka, ktorá sa venuje zdravej výžive. Cítim sa oveľa lepšie, viac vládzem, nie som taká unavená, ako som bývala pred tým. Aj výsledky vyšetrení ukazujú, že zmena môjho životného štýlu má veľký zmysel. Som odhodlaná pokračovať ďalej,“ uzatvára Lucia. 

 

 Pripravila Mgr. Martina Baumann

 

Foto titulka: Shutterstock

 

Súvisiace články

celiakia,pecen

AUTOIMUNITNÉ OHORENIA   Celiakia je autoimunitné, multisystémové ochorenie geneticky predisponovaných jedincov vyvolané požitím lepku,

choroby-pecene

CHOROBY PEČENE   Pri príležitosti Svetového dňa zdravia pečene, ktorý sme si pripomenuli 19. apríla, sa počas okrúhleho stola s názvom

choroby-pecene

CHOROBY PEČENE   Najväčší vnútorný orgán v našom tele – pečeň, vykonáva až 500 rôznych funkcií. Jednou z najdôležitejších

SPÝTALI SME SA ZA VÁS   Za ostatných desať rokov počty úmrtí na cirhózu pečene v populácii do 50 rokov celosvetovo stúpajú. Slovens