Ako nezomrieť na choroby pečene

CHOROBY PEČENE

 

Najväčší vnútorný orgán v našom tele – pečeň, vykonáva až 500 rôznych funkcií. Jednou z najdôležitejších je funkcia „vyhadzovača“, ktorý má neželaných hostí udržať mimo nášho krvného obehu. Aby všetko fungovalo ako má, je dôležité pečeň zbytočne nezaťažovať. Úryvok z knihy Michaela Gregera AKO NEZOMRIEŤ, sa zameriava na choroby pečene spôsobené alkoholom a alkoholizmom.

Každoročne zomiera asi 60 000 Američanov na ochorenie pečene a toto číslo za posledných päť rokov stále rástlo. Počet prípadov rakoviny pečene vzrástol za posledných desať rokov každý rok o 4 %. Dysfunkcia pečene môže byť dedičná a vyskytuje sa v niektorých rodinách rovnako ako hemochromatóza, choroba vyvolaná nadmerným ukladaním železa v pečeni. Niekedy ju spôsobuje infekcia, ktorá môže viesť až k rakovine pečene, alebo nadmerné užívanie liekov – najčastejšie po nechcenom alebo, naopak, úmyselnom predávkovaní tylenolom (populárny liek na bolesti hlavy, chrbta a zubov, nachladnutie a horúčku – pozn. red.). Najbežnejšie príčiny sú však nadmerné pitie a zlá strava: v takých prípadoch dochádza k alkoholickému ochoreniu pečene alebo k takzvanému stučneniu pečene.

OCHORENIE PEČENE SPÔSOBENÉ ALKOHOLIZMOM

Podľa známej série článkov publikovaných v časopise Journal of the American Medical Association pod titulkom „Skutočné príčiny úmrtí v Spojených štátoch“, bol hlavným zabijakom Američanov v roku 2000 tabak, za ním nasledovala zlá strava a ďalej nedostatok pohybu. Aký je štvrtý najväčší zabijak? Alkohol. Približne polovica úmrtí spojená s konzumáciou alkoholu spadá do kategórie náhlych úmrtí, teda smrtí spôsobených automobilovými nehodami; druhú polovicu má na svedomí pomalé upadanie organizmu, kde sú hlavnou príčinou ochorenia pečene spôsobené alkoholizmom. Nadmerná konzumácia alkoholu môže viesť k akumulácii tuku v pečeni (ochorenie sa označuje ako steatóza, stukovatená pečeň), čo spôsobuje zápaly, a výsledkom býva zjazvenie pečene, prípadne jej zlyhanie. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb stanovilo nasledovné kritériá: pre ženy sa za nadmerné pitie považuje pravidelná konzumácia viac ako jedného pohára alkoholu za deň, pre mužov viac ako dvoch pohárov denne. Jedným pohárom sa rozumie 0,3 litra piva s nižším obsahom alkoholu, 0,25 litra piva s obsahom alkoholu 5 %, 0,15 litra vína, alebo 0,05 litra tvrdého alkoholu. Postup ochorenia sa dá obvykle zastaviť tým, že človek prestane piť alkohol. Niekedy je však už neskoro. Závažná konzumácia alkoholu môže spôsobiť stučnenie pečene už v priebehu necelých troch týždňov, avšak obvykle zmizne v priebehu štyroch až šiestich týždňov po tom, ako človek prestane alkohol požívať. Ale v 5 – 15 % prípadov ochorenie ďalej pokračuje a proces zjazvovania sa nezastaví ani vtedy, keď sa už alkohol nekonzumuje. Podobné je to pri hepatitíde (zápale pečene) spôsobenej alkoholom. Tí, ktorí prestanú piť, majú v 90 % prípadov nádej, že budú žiť ešte tri roky. Pre 18 % tých, ktorí pijú notoricky ďalej, to znamená vývoj cirhózy a nezvratné zjazvenie pečene.

Najlepšie sa vyhnete alkoholickému ochoreniu pečene tak, že nebudete piť. Pritom väčšina ľudí, ktorí pijú, nepatrí medzi alkoholikov. Aj keď je niekto zvyknutý nadmerne piť, existujú spôsoby, ako si s tým poradiť. Združenie anonymných alkoholikov má programy, ktoré ľuďom závislým od alkoholu určite dokážu pomôcť.

JE MIERNE PITIE ZDRAVIU PROSPEŠNÉ?

Každý iste súhlasí s tým, že nadmerné pitie, pitie v tehotenstve a neviazané opíjanie sa, nie je správne. Ako je to v prípade „striedmeho“ pitia alkoholu? Áno, je zrejmé že notorickí konzumenti alkoholu si skracujú život, ale to môžu robiť aj abstinenti. Vieme, že fajčenie škodí a nadmerné fajčenie škodí ešte viac; tá istá logika však nemusí platiť o alkohole. Zdá sa, že na celkovú úmrtnosť môže mať pitie určitého množstva alkoholu pozitívny účinok – ale zrejme iba u ľudí, ktorí sa doteraz o svoje zdravie príliš nestarali.

Striedme pitie alkoholu má podľa všetkého priaznivé účinky pri ochoreniach srdca, zrejme kvôli tomu, že prispieva k riedeniu krvi, ale aj ľahká konzumácia alkoholu (menej než jeden pohár denne) môže, ako sa ukázalo, zvýšiť riziko rakoviny. O tom si povieme v 11. kapitole. Ako teda môže niečo, čo zvyšuje riziko rakoviny predlžovať život? Rakovina je totiž „iba“ zabijakom číslo dva. A keďže srdcové choroby sú prvoradou príčinou úmrtia, ľudia, ktorí mierne pijú, žijú dlhšie než abstinenti. Ale táto výhoda sa obmedzuje len na tých, ktorí nevedú striedmy život.

Aby vedci zistili, kto môže mať prospech z mierneho pitia alkoholu, oslovili približne desaťtisíc mužov a žien. Sedemnásť rokov sledovali ich životný štýl a v rámci toho ich zvyky pri konzumácii alkoholu. Výsledky publikovali v tlači pod titulom „Kto pri konzumácii alkoholu najviac profituje z kardioprotektívnych účinkov – fanatici zdravého životného štýlu alebo vyznávači papučovej kultúry?“ Ako taký „fanatik zdravého životného štýlu“ vyzerá? Podľa definície výskumníkov každý, kto cvičí pol hodiny denne, nefajčí a skonzumuje aspoň jednu porciu ovocia alebo zeleniny za deň. (Pýtam sa: čo to vypovedá o našej súčasnej bežnej strave, ak to, že zjete jedno jablko za deň, z vás robí „fanatika zdravého životného štýlu“?) Jeden alebo dva poháriky denne znížia síce riziko ochorenia srdca, ale platí to len pre lenivcov, čo sa povaľujú na pohovke a vedú nezdravý životný štýl. Ľudia, ktorí rešpektujú aspoň minimálne návyky zdravého správania, nemajú z alkoholu žiaden úžitok. Poučenie: Hrozno, jačmeň a zemiaky je najlepšie konzumovať v nedestilovanej podobe a známa whisky s obrázkom chodca na etikete vám pri rýchlej prechádzke určite nepomôže zrýchliť krok.

„Rakovina pečene patrí k tým druhom rakoviny, ktorým sa dá najlepšie predchádzať, a síce pomocou očkovanie proti hepatitíde typu B, ochranou pred prenosom hepatitídy typu C a znížením konzumácie alkoholu.“

Káva a jej benefity pre pečeň

V roku 1986 zverejnila skupina nórskych vedcov nečakané zistenie: Konzumácia alkoholu spôsobuje zápal pečene (na tom nie je nič prekvapujúce), ale konzumácia kávy sa spája s menším výskytom zápalových procesov v pečeni. Tieto výsledky potvrdili aj ďalšie výskumy uskutočnené na celom svete. V Spojených štátoch sa výskumu zúčastnili ľudia s vysokým rizikom ochorenia pečene, napríklad osoby s nadmernou hmotnosťou a nadmernou konzumáciou alkoholu. Jednotlivci, ktorí vypili viac ako dve šálky kávy za deň, vykazovali menej než polovičné riziko vývoja chronických problémov pečene ako tí, ktorí pili menej než jednu šálku kávy.

Ako je to s rakovinou pečene, jednou z najobávanejších komplikácií chronického zápalu pečene? Rakovina pečene je dnes tretia najčastejšia príčina nádorových úmrtí, (celosvetovo je to najrýchlejšie rastúca rakovina spomedzi všetkých onkologických ochorení – pozn. red.). Náhly vzostup spôsobili najmä nárast infekcií hepatitídy typu C a nealkoholické stučnenie pečene. Výskumná práca z roku 2013, posudzujúca doterajšie štúdie, potvrdila povzbudzujúce zistenie – ľudia, ktorí pijú najviac kávy, majú polovičné riziko rakoviny pečene v porovnaní s tými, ktorí pili najmenej kávy. V následnom výskume sa zistilo, že konzumácia štyroch a viac šálok kávy za deň sa spája s 92-percentným znížením rizika fajčiarov, ktorí umierajú na chronické ochorenie pečene. Keby prestali fajčiť, pomohlo by to ešte viac; fajčenie môže ľuďom so žltačkou typu C až desaťnásobne zvýšiť pravdepodobnosť úmrtia na rakovinu pečene. Podobne aj silní alkoholici, ktorí vypijú denne viac ako štyri šálky kávy, zjavne znižujú svoje riziko zápalového procesu pečene – ale nie tak veľmi ako tí, ktorí úplne obmedzia pitie alkoholu.

Rakovina pečene patrí k tým druhom rakoviny, ktorým sa dá najlepšie predchádzať, a síce pomocou očkovanie proti hepatitíde typu B, ochranou pred prenosom hepatitídy typu C a znížením konzumácie alkoholu. Tieto tri opatrenia by v zásade mohli celosvetovo znížiť výskyt rakoviny pečene až o 90 %. Zostáva stále nejasné, či pitie kávy má ešte nejakú ďalšiu výhodu. Tá by aj tak bola zanedbateľná v porovnaní s významnou úlohou, ktorú zohráva pri ochrane pečene pred poškodením. Čo ak už niekto patrí medzi ľudí infikovaných hepatitídou typu C alebo k jednému z troch dospelých Američanov s nealkoholickým stučnením pečene? Dlho nebola káva predmetom žiadnych klinických skúšaní. V roku 2013 výskumníci konečne zverejnili štúdiu s výsledkami výskumu, v ktorom bolo štyridsať pacientov s chronickou hepatitídou typu C rozdelených do dvoch skupín: Prvá skupina účastníkov celý mesiac pila štyri šálky kávy denne, zatiaľ čo v druhej skupine nepili kávu vôbec. Po tridsiatich dňoch sa skupiny vymenili. Dva mesiace sú, samozrejme, krátky čas na to, aby bolo možné zistiť zmenu v onkologických ukazovateľoch. Výskumníci však boli za ten čas schopní demonštrovať, že konzumácia kávy môže znížiť poškodenie DNA, povzbudiť obnovu buniek napadnutých vírusom a spomaliť proces zjazvenia pečene. Tieto výsledky pomáhajú vysvetliť, akú úlohu káva pri znižovaní rizika postupu ochorenia pečene pravdepodobne zohráva.

Komentár v časopise Gastroenterology s názvom „Je čas začať predpisovať kávu?“ porovnával výhody a nevýhody pitia tohto nápoja. Niektorí odborníci trvajú na tom, že je potrebné v kávových zrnách identifikovať aktívnu zložku s ochrannými účinkami. Pritom v káve už bolo identifikovaných viac než tisíc rôznych zložiek. Sú potrebné ďalšie výskumy, no zatiaľ môžeme primerané denné popíjanie nesladenej kávy považovať za rozumný doplnok liečebnej terapie pre ľudí s vysokým rizikom poškodenia pečene, ako je to v prípade pacientov so stučnením pečene. Majte však na pamäti, že pravidelná denná konzumácia kofeínových nápojov môže viesť k fyzickej závislosti. K abstinenčným príznakom môžeme zaradiť bolesti hlavy, únavu, ťažkosti s koncentráciou a zmeny nálady. V konečnom dôsledku sa pitie kávy môže ukázať ako dobrá vec. Ak sa potvrdia pozitívne účinky kávy na pečeň, potom môže byť denné pitie kávy skutočne prospešné.

Tak ako pri iných chorobách, aj pri ochorení pečene je prevencia kľúčová

Všetky vážne choroby pečene – rakovina, zlyhanie a cirhóza – sa začínajú zápalom. Zápal spôsobuje infekcia alebo ukladanie tukových depozitov. Rozumným prístupom sa dá vírusovým ochoreniam pečene zabrániť. Nepichajte si drogy, dajte sa zaočkovať a majte bezpečný sex. Aj ukladaniu tuku v pečeni sa rozumným správaním dá predísť: vyhýbajte sa nadmernej konzumácii alkoholu a zbytočnému prísunu kalórií, cholesterolu, nasýtených tukov a cukru.

Ako nezomriet

VYDAVATEĽSTVO NOXI

 

 

 

 

Súvisiace články

choroby-pecene

CHOROBY PEČENE Keď diéta nezaberá, je to demotivujúce. Príčinou neúspechu však môže byť napríklad aj bezpríznaková stukovatená peče

Projet SIRIUS predstavili zľava: doc. MUDr. Emil Martinka, PhD., MUDr. Adriana Šimková, PhD. MUDr. Ľubomír Skladaný, PhD., Ing. Angelika Kutišová a doc. MUDr. Tomáš Koller, PhD.

CHOROBY PEČENE Slovensko dosiahlo prvenstvo vo výskyte cirhózy pečene vo svete – uviedol vedecký časopis Lancet. Cirhóza pečene je u nás

choroby-pecene

CHOROBY PEČENE   Pri príležitosti Svetového dňa zdravia pečene, ktorý sme si pripomenuli 19. apríla, sa počas okrúhleho stola s názvom

celiakia,pecen

AUTOIMUNITNÉ OHORENIA   Celiakia je autoimunitné, multisystémové ochorenie geneticky predisponovaných jedincov vyvolané požitím lepku,

SPÝTALI SME SA ZA VÁS   Za ostatných desať rokov počty úmrtí na cirhózu pečene v populácii do 50 rokov celosvetovo stúpajú. Slovens