Stravou k zdraviu

NFI PROTOKOL

 

Tento príbeh sa začal v Londýne vo Veľkej Británii, kde som pracovala v oblasti biochémie v Imperial College London NHS Trust. Už ako malá som si dávala pozor na to, čo mám na tanieri. Keď sa potom v obchodoch objavili prvé bio potraviny, boli pre mňa prirodzeným výberom.

 

Zuzana Plevová
Zuzana Plevová

Neskôr som v Londýne často navštevovala rôzne gastronomické podujatia a exhibície. Raz som narazila na prednášku o stravovaní na rastlinnej báze a jeho benefitoch pre pacientov so srdcovo-cievnymi ochoreniami a cukrovkou 2. typu. V priebehu nasledujúcich pár dní, keď som si dopodrobna preštudovala vedecké poznatky podporujúce tieto tvrdenia, som „vyčistila“ celú svoju kuchyňu od mäsa a mliečnych výrobkov, a už nikdy som ich domov nepriniesla.

 

nfi protokol
„Aj malá zmena v tom, čo jete, môže mať obrovský vplyv na vaše zdravie a kvalitu vášho života,“ hovorí Zuzana Plevová, spoluautorka NFI protokolu a autorka knihy STRAVOU K ZDRAVIU. Prinášame vám niekoľko slov na úvod a ako inšpiráciu jeden z receptov, ktorý vás možno inšpiruje vykročiť novým smerom už dnes.

Nové poznatky nás s partnerom ako vedcov viedli k myšlienke využitia chemických interakcií v potravinách pri odstraňovaní inzulínovej rezistencie diabetikov 2. typu. Boli prvým krokom na zdĺhavej ceste vývoja NFI protokolu, ktorý úplne zmenil životy tisíckam diabetikov 2. typu na celom svete a denne k nim pribúdajú ďalší.

Jedna vec je mať skvelý nápad a druhá ho zrealizovať. Po návrate na Slovensko sme začali spolupracovať s MUDr. Jankou  Lejavovou, ktorá bola zhodou okolností aj diabetologičkou môjho príbuzného Petra, dlhoročného diabetika 2. typu s výraznou nadváhou a začínajúcou neuropatiou. Pod lekárskym vedením MUDr. Lejavovej sa nám vďaka NFI protokolu úspešne podarilo znížiť jeho hmotnosť a vysadiť antidiabetickú liečbu. Peter bol len prvým pacientom z mnohých. Výsledky pacientov na NFI protokole upútali aj pozornosť docenta Emila Martinku, primára Národného endokrinologického a diabetologického ústavu Ľubochňa. Po zdĺhavých logistických prípravách sme v januári 2019 zaradili prvých pacientov NEDÚ na NFI protokol. Odvtedy pribudli mnohí, ktorí využili šancu zredukovať až úplne vysadiť diabetologickú liečbu a schudnúť.

S pomocou mnohých odborníkov z celého Slovenska sa nám podarilo vydať našu prvú knihu. Naša veľká vďaka patrí docentovi Martinkovi, ktorý v NFI veril od začiatku, doktorke Lejavovej, ktorá mala víziu pre inovatívny stravovací prístup a v nemalej miere zdravotnej poisťovni Dôvera, ktorá svojim poistencom spĺňajúcim špecifické kritériá hradí NFI protokol už od júla 2020, a finančne podporila aj vydanie tejto knihy, a mnohým ďalším.

 

Zuzana Plevová, spoluautorka NFI protokolu

Knihu si môžete objednať na www.stravoukzdraviu.sk

Vegánske rizoto

INGREDIENCIE 4 osoby:

  • 120 g hnedých šampiňónov
  • 100 g mrazeného hrášku
  • červená fazuľa z konzervy
  • 2 šálky ryže
  • 1 červená cibuľa
  • polovica póru
  • 1 ČL oleja
  • mletá rasca
  • čierne korenie
  • soľ

 

POSTUP:

Uvaríme ryžu. Nakrájame cibuľu, pór a huby. Na oleji najskôr opražíme huby s dostatkom soli, rasce a čierneho korenia. Pridáme cibuľu, posolíme a keď začne zlatnúť, pridáme pór. Môžeme smažiť na strednom ohni do zmäknutia. Pridáme rozmrazený hrášok a fazuľu, aby sa prehriali. Zmes premiešame s uvarenou ryžou a môžeme podávať. Môžeme posypať semienkami rôzneho druhu.

Vegánske rizoto
Vegánske rizoto

 

Foto na titulke: autori

 

Súvisiace články